80s toys - Atari. I still have

2024-05-03 13:09


DISTRIBUTIE GEOGRAFICA

Limba româna în lume

Limba româna este limba oficiala si nationala în România. Însusi numele tarii semnifica etimologic aria lingvistica a limbii române.
Româna ca a doua limba si ca limba straina

Folosirea românei ca a doua limba este întâlnita între minoritatile etnice din România si Republica Moldova. În cadrul recensamântului din 1979, desfasurat în RSS Moldoveneasca, aproximativ 4% din populatie a indicat româna/moldoveneasca ca a doua limba. Rezultatele eurobarometrului de opinie 64.3/2005, desfasurat în perioada noiembrie-decembrie 2005, arata ca 4% dintre cetatenii români vorbesc limba româna ca limba straina. Acelasi sondaj arata ca 1% din respondentii bulgari si ciprioti, si 3% din cei maghiari sunt capabili sa desfasoare o conversatie în limba româna.

Româna este studiata si predata în unele tari est-europene, în care exista comunitati semnificative românesti, cum ar fi Serbia (Voivodina), Bulgaria, Ucraina si Ungaria. Institutul Cultural Român (ICR) organizeaza înca din 1992 cursuri de vara pentru perfectionarea cadrelor didactice care predau limba româna în aceste tari. În unele scoli bilingve, învata si membri ai altor comunitati etnice decât cea româna, studiind româna ca limba straina (de exemplu Liceul Nicolae Balcescu din Gyula, Ungaria).

Circa 400 000 de evrei vorbitori de limba româna din România si circa 40 000 de evrei din Republica Moldova au emigrat în Israel.

Cursuri de limba româna ca limba straina sunt organizate în institutii de învatamânt din 38 de tari ale lumii, cum ar fi Spania, Italia, Germania, Olanda, Statele Unite, Mexic, Suedia, si altele.

Româna pe Internet

Chiar daca limba engleza ramâne predominanta pe Internet, statisticile arata un progres constant al principalelor limbi neolatine (franceza, italiana, portugheza, româna si spaniola) în retea. Un studiu realizat de Fundatia Retele si Dezvoltare (Funredes) în colaborare cu Uniunea Latina, arata ca între 1998 si 2005, prezenta limbilor neolatine pe Internet aproape s-a dublat, în timp ce engleza a scazut de la 75% la 45%. În anul 1998, prezenta limbii române pe Internet era cotata la 0,15%. Tendinta limbii române a avut un parcurs neregulat, înregistrând o scadere dramatica de la 0,22% în 2000 la 0,11% în 2003 (acest fapt se datoreaza si anumitor schimbari operate în metodologia de realizare a studiului).

Conform statisticii, între luna februarie a anului 2003 si martie a anului 2005, prezenta limbii române pe Internet aproape s-a dublat atingând cota de 0,17%. Situatia celorlalte limbi romanice este prin comparatie mai buna: prezenta spaniolei în Internet este de 4,60 la suta, a francezei de 4,95 la suta, a italienei de 3,05 la suta si a portughezei de 1,87 la suta.

Valorile de prezenta absoluta nu constituie un indicator perfect al vigorii unei limbi în cadrul retelelor. Pentru a obtine un rezultat semnificativ, valorile care exprima prezenta limbilor pe Internet trebuie adaptate la dimensiunile prezentei acestora în lumea reala. Astfel, luând în considerare numarul de vorbitori al limbii române (estimat la 30 de milioane de Uniunea Latina, adica 0,5% din populatia mondiala), se obtine un coeficient de 0,33 pentru prezenta ponderata a limbii pe Internet, fata de 0,59 pentru limba portugheza sau 0,74 pentru limba spaniola. Acest coeficient este mai mic decât 1 în toate cele trei cazuri, motiv pentru care este considerat redus.

Acelasi studiu arata ca exista aproximativ 4,4 milioane de internauti românofoni, adica aproape o sesime din totalul vorbitorilor de româna si 0,4% din totalul internautilor. Potrivit Ministerului Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova, la începutul anului 2005, erau înregistrate 85 000 de domenii .ro si 7 200 de domenii


BACK | HOME

Useri online : 1
Vizite : 536
Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)